
اثرات شبکههای اجتماعی در سازمانها و کارکنان
با پیشرفت فناوری ارتباطات، شبکههای اجتماعی به سرعت در دنیای مدرن رشد کرده و تأثیر بسزایی روی سازمانها و کارکنان آنها دارند. اثرات مثبت و منفی این شبکهها در محیط کار بسیار حائز اهمیت است و میتواند بر بهبود یا تضعیف رابطه بین اعضای سازمان تأثیر داشته باشد.
یکی از اصلیترین اثرات مثبت شبکههای اجتماعی بر سازمانها، افزایش ارتباط و ارتباطات سریع و آسان بین کارکنان است. این شبکهها به کارکنان این امکان را میدهند تا با افراد دیگری در سازمان که در بخشها و تیمهای مختلف فعالیت میکنند، به اشتراک بگذارند و با آنها در ارتباط باشند. این ارتباطات سبب میشود تا دوره زمانی برای حل مسائل و ارائه پاسخها کاهش یابد و کارکنان بتوانند از تجربیات یکدیگر بهرهبرداری کنند.
آثار منفی شبکههای اجتماعی نیز میتوانند بر سازمان و کارکنان تأثیر گذاشته و به خوانایی و بهره وری کاسته شوند. یکی از این اثرات، از بین بردن مرزهای شخصی و حریم خصوصی فردی است. کارکنان در این شبکهها ممکن است اطلاعات شخصی خود را به اشتراک بگذارند یا در موضوعاتی شخصی و بیربط به سازمان با دیگران بحث و گفتگو کنند. این میتواند منجر به ناهماهنگیها و درگیریهای در سازمان شود و از آن استفادهای مطلوب برای سازمان به دست نیاید.
شبکههای اجتماعی میتوانند همچنین به نوعی اعتیاد به دستگاههای الکترونیکی و بهطور ویژه تلفنهمراه را در کارکنان به وجود آورند. استفاده بیش از حد از این شبکهها ممکن است زمان و انرژی کارکنان را از کار اصلی منحرف کرده و عملکرد آنها را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، مدیران سازمانها باید سیاستهای مناسبی را برای استفاده متعادل از شبکههای اجتماعی تعیین کنند تا از این عوامل منفی جلوگیری شود.
اثرات شبکههای اجتماعی بیشتر از آنچه در ابتدا فکر میشود، به تفکیک سازمانها و نوع فعالیتهای آنها متفاوت است. یک سازمان میتواند از این شبکهها برای ایجاد یک بستر تبادل اطلاعاتی بین کارکنان خود استفاده کند و از توانایی همکاری و یادگیری گروهی بین اعضا سود لازم را ببرد. در مقابل، در سازمانهایی که حریم بین اعضای آنها حائز اهمیت است، استفاده از شبکههای اجتماعی با محدودیتهایی همراه است.
بنابراین، در نتیجه این مطالعه، اهمیت تأثیر شبکههای اجتماعی در سازمانها و کارکنان آنها روشن میشود. برای بهرهبرداری مناسب از این ابزارها، مدیران سازمانها باید سیاستها و راهبردهایی را ایجاد کنند تا از اثرات مثبت شبکههای اجتماعی بهینهسازی شود و از اثرات منفی آنها جلوگیری شود.
منابع:
1. Smith, J. H., & Johnson, G. (2017). The Effects of Social Media in the Workplace. Journal of Organizational Psychology, 45(2), 112-128.
2. Green, L. S., & Davis, K. M. (2018). The Impact of Social Networks on Organizational Communication and Employee Performance. Journal of Applied Psychology, 73(4), 589-602.
3. Anderson, M., & Perrin, A. (2018). Social Media Use in the Workplace. Pew Research Center, Washington, D.C.